لنف ادم یعنی تجمع مایع سرشار از پروتئین (لنف) در بافتها، به دلیل اختلال در تخلیه آن. مایعات بدن از طریق دو سیستم گردش خون و لنف جابجا میشوند. مویرگهای خونی در حال ترشح آب، پروتئین و سایر مواد به فضای بین سلولی هستند. قسمت عمده آب و مواد خارج شده از مویرگها یه داخل وریدها بازجذب و مجدداً وارد گردش خون میشوند ولی مولکولهای درشت پروتئین قادر به عبور از جدار وریدها نیستند. بنابراین به همراه مقداری آب وارد عروق لنفی شده و از طریق سیستم گردش لنف از محیط خارج میگردند. مایع لنف در مسیر خود از داخل غدد لنفی عبور نموده و نهایتاً در نزدیکی قلب وارد سیستم گردش خون میشود. اگر بنا به دلایلی مانند انسداد در این مسیر، سیستم لنفاوی قادر به جابجایی مایع لنف نباشد، آب و پروتئین در بافتها تجمع مییابد که به آن ورم لنفی یا لنف
لنف ادم در سرطان پستان
لنف ادم معمولا بعد از جراحی با یا بدون پرتودرمانی در دست و بازوی بیمار در سمت پستان مبتلا اتفاق میافتد. مایع لنف در بافت چربی زیر پوست تجمع یافته و باعث تورم و سفتی آن عضو میگردد. مراحل اولیه لنف ادم با علایمی چون احساس درد و سنگینی دست، خواب رفتگی انگشتان و تنگ شدن آستین لباس بروز میکند بهتدریج و با پیشرفت بیماری، تورم واضح در انگشتان، بازو، زیربغل و تنه ایجاد خواهد شد. این علایم با بالا نگه داشتن عضو کاهش می یابد ولی به مرور با تشدید عارضه و در صورتی که اقدامات درمانی انجام نشود، علایم مذکور پیشرفت میکنند.
علل ایجاد لنف ادم
کلیه افراد مبتلا به سرطان پستان در معرض ابتلا به این عارضه هستند ولی در برخی افراد این احتمال بالاتر است. عوامل زیادی باعث ایجاد این مشکل میشوند که از آن جمله میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
جراحی وسیع پستان و زیربغل در درمان سرطان پستان
رادیوتراپی بعد از عمل جراحی
دریافت برخی رژیمهای درمانی کمکی پس از جراحی
همراهی مسائل طبی مثل دیابت، فشار خون، کم کاری تیروئید، بیماریهای قلبی و کلیوی
سابقه ضربه، آسیب و عفونت پستان
عود تومور یا رشد آن در ناحیه غدد لنفاوی زیربغل
جالب توجه است که گاهی بدون وجود عوامل خطرساز فوق، ممکن است سالها بعد در اثر بیاحتیاطی و استفاده بیش از حد از دست سمت مبتلا به سرطان، لنف ادم ایجاد شود. پس لازم است بیماران در تمام طول زندگی، مراقبت از دست سمت مبتلا را فراموش نکنند.
عوامل زیر احتمال خطر ابتلا به ورم لنفاوی را افزایش می دهند.
تخلیه و برداشت غدد لنفاوی زیر بغل وسیع پستان و زیربغل در درمان سرطان پستان
پرتو درمانی سینه و زیر بغل
عفونت در محل جراحی
عدم مراقبت صحیح بیمار از عضو درگیر
ضربه و صدمه به عضو مربوطه
عود تومور یا رشد آن در ناحیه غدد لنفاوی زیربغل
مسافرت با هواپیما
دیابت
سیگار کشیدن
اقدامات پیشگیرانه جهت جلوگیری از ابتلا به لنف ادم
با رعایت نکات زیر احتمال بروز لنف ادم کاهش مییابد:
رعایت بهداشت و جلوگیری از عفونت عضو
جلوگیری از آسیب (ضربه، خراش، سوختگی) عضو
استفاده صحیح از عضو و جلوگیری از کشش بیش از حد عضلات و حمل بار سنگین
مراقبت دائم و جلوگیری از افزایش وزن
انجام ورزشهای سبک بهصورت منظم جهت جلوگیری از محدودیت حرکت شانه
ماساژ مرتب گردن، زیر بغل و دست مبتلا، جهت به حرکت در آوردن لنف و ایجاد راههای فرعی برای تخلیه آن
درمان لنف آدم چیست؟ سیستم لنفاوی بخشی از سیستم ایمنی بدن است. این به مبارزه با عفونت و محافظت از بدن در برابر بیماری کمک می کند. از شبکه ای از عروق در سراسر بدن تشکیل شده است که لنف فراخوانی مایع را حمل می کنند. مایع لنفاوی از طریق غدد لنفاوی عبور می کند که هر گونه مواد مضر مانند باکتری، ویروس یا سلول های سرطانی را فیلتر کرده و از بین می برد.
لنف ادم زمانی رخ می دهد که سیستم به دلیل یک مشکل مکانیکی به درستی کار نمی کند. مایع نمی تواند تخلیه شود، بنابراین باعث تورم در بافت ها می شود.
لنف ادم بیشتر در بازوها یا پاها رخ می دهد، اما می تواند در قفسه سینه، ناحیه تناسلی، سر یا گردن نیز دیده شود
لنف ادم چگونه درمان می شود؟
در حالی که لنف ادم قابل درمان نیست، ممکن است بتوان آن را با استفاده از درمان پیچیده لنفودم (CLT)، که به عنوان درمان ضد احتقان پیچیده (CDT) نیز شناخته می شود، تحت کنترل داشت. این درمان شامل موارد زیر است:
درمان فشرده سازی – پوشیدن لباس های فشرده سازی مدرج
ورزش – حصول اطمینان از اینکه به طور منظم حرکت می کنید و ورزش های خاصی که به شما توصیه شده است، مانند پیاده روی یا تمرین مقاومتی انجام می دهید.
تخلیه لنفاوی دستی – انجام ماساژ تخصصی، مانند ماساژ تخلیه لنفاوی
مراقبت از پوست – حفظ پوست در شرایط خوب و کاهش احتمال عفونت
اگر ادم لنفاوی با CLT قابل مدیریت نباشد، جراحی ممکن است یک گزینه باشد. این را باید با متخصص لنف ادم خود در میان بگذارید.
هرچه درمان لنفودم زودتر شروع شود، احتمالاً در کنترل این بیماری موفق تر خواهد بود
بسته به تشخیص شما، ممکن است نیاز به درمان داشته باشید:
درمان لنف آدم چیست؟
فیزیوتراپی و کاردرمانگر
متخصصین طب فیزیکی و توانبخشی
تیمی اختصاص داده شده به درمان لنف ادم مرتبط با سرطان
لیپادم
باند فشاری
این یک بانداژ ویژه است که برای محافظت از اثربخشی سیستم لنفاوی فعال پس از تخلیه دستی لنفاوی استفاده می شود. در بانداژ، فشار باید از نوک بسیار متعادل تنظیم شود.
از باندهای کششی کوتاه و غیر کشسان و از روکش های پشمی برای تنظیم فشار استفاده می شود. وظیفه این بانداژها; برای جلوگیری از تجمع مجدد مایع لنفاوی در اندام آسیب دیده به دلیل اعمال فشار زیاد در حین فعال شدن عضلات و فشار کم در حالت استراحت.
استفاده از باندهای دیگر توصیه نمی شود زیرا برای لنف ادم بسیار مضر هستند.
جوراب های فشرده سازی
این ماده ای است که باید در طول پیگیری در پایان درمان پوشیده شود. با یک تکنیک بافتنی خاص با اندازه گیری های خاص برای هر فرد ساخته می شود. از آنجایی که تنظیم فشار بسیار مهم است، اندازه گیری باید به خوبی انجام شود.
درمان لنف ادم چیست؟سوال خود را از مرکز تصویربرداری جردن بپرسید.
مراقبت از پوست
در پوست های مبتلا به لنف ادم به دلیل خشک شدن پوست باید از مرطوب کننده هایی با pH ۵.۵ استفاده کرد. لازم است نظارت شود که آیا قارچ به طور مکرر در پوست چین خورده در ناحیه ادماتیک رخ می دهد یا خیر.
تمرینات لنف ادم
سرعت جریان مایع لنفاوی به فشار خارجی متناوب ارائه شده توسط عضلات اسکلتی بستگی دارد. بنابراین، فعالیت عضلانی برای کمک به تخلیه مایعات مورد نیاز است. ورزش باید با استفاده از بانداژ یا جوراب همراه باشد، از انجام تمرینات مقاومتی و وزنه برداری خودداری شود.
برنامه تمرین باید توسط فیزیوتراپیست تهیه شود که درمان را به طور خاص برای بیمار انجام می دهد. گرم کردن و پمپاژ کردن، تنفس و تمرینات کششی سبک باید در بیماران لنف ادم انجام شود.
در درمان سرطان سینه، بسته به تعداد غدد لنفاوی برداشته شده از زیر بغل با پستان، ممکن است لنف ادم در بازو ایجاد شود.
لنف ادم در یک نفر از هر چهار بیمار پس از درمان سرطان سینه رخ می دهد. علائم لنف ادم ابتدا در قسمت های بالایی دست و پا ظاهر می شود.
درمان لنف آدم چیست؟ افراد مبتلا به لنف ادم یا لنف ادم احتمالی باید از چه چیزی محافظت شوند؟
عفونت (بریدگی، تزریق، نیش حشرات، سوختگی)
افزایش وزن بیش از حد و رژیم غذایی نامتعادل
ورزش ناکافی یا بیش از حد
قرار دادن بازو در معرض گرمای شدید
بلند کردن سنگین
کار طولانی و خسته کننده بازو در وضعیت بالای سر
سفرهای طولانی مدت (مخصوصاً با هواپیما)
فشردن دست یا پای آسیب دیده (اندازه گیری فشار خون، ساعت تنگ، لباس تنگ)
به اینها توجه کنید!
مراقبت و محافظت از اندام های مبتلا به لنف ادم و لنف ادم از اهمیت بالایی برخوردار است. مواردی که بیمار برای ادامه موفقیت آمیز درمان پس از درمان باید به آنها توجه کند به شرح زیر است:
توجه ویژه باید به مراقبت و تمیز کردن اندام آسیب دیده یا در معرض خطر باشد.
پوست باید تمیز و کاملا خشک نگه داشته شود، هرگز مرطوب بماند. باید به مراقبت و انعطاف پذیری پوست توجه کرد و از مرطوب کننده هایی با محتوای روغن بسیار کم مانند کرم های بدون روغن، شیر بدن، لوسیون بدن برای آبرسانی استفاده کرد. برای جلوگیری از تعریق و رشد قارچ روی پوست در روزهای گرم باید از پودرهای ضد قارچ استفاده کرد.
هر نوع ضربه پوستی، نیش حشرات، بریدگی و سوختگی باید اجتناب شود. بازوی آسیب دیده نباید مانیکور یا تزریق شود. پینه روی پای آسیبدیده یا پای دیگر نباید بریده شود، بلکه باید با کرمهای نرمکننده محافظت شود. هنگام کوتاه کردن ناخن مراقب باشید که پوست آن را کوتاه نکنید. هرگز از تیغ استفاده نکنید، موهای زائد را باید با کمک ریش تراش از بین ببرید. هنگام کار در آشپزخانه یا باغ، برای محافظت از بریدگی باید از دستکش استفاده کرد.
باید به ایجاد آفتاب سوختگی توجه کرد، هنگام آفتاب گرفتن باید از محافظ با فاکتور حفاظتی بالا استفاده کرد و اندام را هرگز نباید به مدت طولانی در معرض نور خورشید قرار داد. لازم به ذکر است که جوراب های فشاری اغلب در برابر نور خورشید محافظت نمی کنند.
از انجام حرکات تکراری و شدید مانند هل دادن و کشیدن بازوی آسیب دیده و ورزش های سنگین و باربر باید خودداری شود. ایروبیک همچنین می تواند باعث ایجاد موقعیت های نامطلوب شود. ایده آل ترین ورزش برای این افراد شنا و شیرجه است. علاوه بر این، تمرینات آموخته شده پس از درمان باید به طور منظم برای اطمینان از گردش خون لنفاوی انجام شود.
سوتین، لباس زیر، سایر لباس ها و جواهرات نباید تنگ باشد. قرمزی ناشی از این لباس ها روی پوست ممکن است به این معنی باشد که گردش لنفاوی مسدود شده است. توصیه می شود یک بند شانه پهن و در صورت لزوم یک پد پنبه ای در جایی که بند با پوست تماس دارد قرار دهید. به همین ترتیب، فشار خون نباید از بازوی آسیب دیده اندازه گیری شود.
به دلیل افت فشار در طول پرواز باید از جوراب بازو و بانداژ فشاری استفاده شود. در صورت وجود تورم در بازو، برای فشار بهتر می توان از هر دو جوراب و بانداژ با هم استفاده کرد.
باید مراقب بود که هنگام خواب شبانه روی بازوی آسیب دیده دراز نکشید.
محدودیت های غذایی هیچ اثر شناخته شده ای بر لنف ادم ندارد. اگر فرد اضافه وزن ندارد، باید مرتب غذا بخورد، نمک زیاد مصرف نکند، اما هرگز نمک را قطع نکنید و آب فراوان بنوشید. پرهیز از اضافه وزن و پیروی از برنامه غذایی تهیه شده توسط پزشک یا متخصص در صورت اضافه وزن مفید است.
لباس های فشرده باید در تمام طول روز، از جمله در شب، پوشیده شوند. استفاده از جورابهای فشاری که بعد از درمان شروع میشود، بهخصوص در ۶ ماه اول، در روز و شب باید به طور منظم استفاده شود. اگر اندام خود به خود در شب منقبض شود، می توان جوراب فشاری را در شب برداشت. لباس های فشرده را می توان برای چند ساعت در مواقع خاص درآورد.
پس از پایان درمان باید حداقل ماهی یک بار با اندازه گیری دور اندام آسیب دیده بررسی شود و تغییرات مشاهده شده به درمانگر گزارش شود.
لباس های فشرده باید طبق دستورالعمل استفاده و تمیز شوند. در صورت هرگونه شکایت، بیش از حد یا فشار دادن، باید با درمانگر یا سازنده مشورت شود. لباس های فشرده نباید ناحیه خاصی را به صورت نوار سفت کنند و باعث قرمزی نشوند.
باید در نظر داشت که اگر اندام متورم به دلیل گردش ناکافی لنف با درمان طبیعی یا نزدیک به نرمال شود، در صورت عدم توجه به این وضعیت ممکن است عود کند. پیگیری و مراقبت باید بعد از متورم شدن بازو یا پا به دلیل ناکافی بودن سیستم لنفاوی با درمان طبیعی یا نزدیک به نرمال ادامه یابد.
بیوپسی غدد لنفاوی نگهبان چیست؟
بیوپسی غدد لنفاوی نگهبان آزمایشی است که سلولهای سرطانی را در غدد لنفاوی جستجو میکند. غدد لنفاوی بخشی از سیستم لنفاوی، شبکه ای از اندام ها و عروق هستند که به بدن در مبارزه با عفونت ها و سایر بیماری ها کمک می کنند. غدد لنفاوی در سرتاسر بدن وجود دارد، به عنوان مثال، زیر بغل، گردن، سینه، شکم و کشاله ران.
برخی از انواع سرطان، مانند سرطان سینه و ملانوما (خطرناک ترین شکل سرطان پوست)، می توانند از طریق سیستم لنفاوی پخش شوند. سرطان زمانی گسترش می یابد که سلول ها از تومور اصلی جدا شده و به سایر قسمت های بدن منتقل شوند. گره لنفاوی نگهبان اولین گره ای است که احتمال انتشار این سرطان ها در آن بیشتر است. معمولاً در نزدیکی تومور اصلی قرار دارد. گاهی اوقات بیش از یک غدد لنفاوی نگهبان وجود دارد.
بیوپسی غدد لنفاوی نگهبان می تواند نشان دهد که سرطان شما چقدر در حال گسترش است (متاستاز).
نام های جایگزین: بیوپسی غدد لنفاوی، بیوپسی غدد لنفاوی نگهبان و نقشه برداری
برای چه چیزی از آن استفاده می کنید؟
بیوپسی غدد لنفاوی نگهبان برای تشخیص اینکه آیا سرطان اولیه از طریق سیستم لنفاوی گسترش یافته است یا خیر استفاده می شود. اغلب در افراد مبتلا به سرطان سینه یا ملانوما انجام می شود.
چرا به بیوپسی غدد لنفاوی نگهبان نیاز دارم؟
اگر سرطان سینه، ملانوم یا انواع خاصی از سرطان در شما تشخیص داده شده است، ممکن است به این آزمایش نیاز داشته باشید. این آزمایش می تواند نشان دهد که آیا سرطان شما در حال گسترش است یا خیر.
درمان لنف ادم چیست؟ سوال خود را از مرکز تصویربرداری جردن بپرسید.
در طول بیوپسی غدد لنفاوی نگهبان چه اتفاقی می افتد؟
بیوپسی غدد لنفاوی نگهبان ممکن است در یک بیمارستان یا یک مرکز جراحی سرپایی انجام شود. این روش معمولاً شامل نوع خاصی از آزمایش تصویربرداری به نام لنفوسینتی گرافی است. لنفوسینتی گرافی از سیستم لنفاوی عکس می گیرد و برای تعیین محل غدد لنفاوی نگهبان استفاده می شود. روش شامل موارد زیر است:
یک متخصص مراقبت های بهداشتی از داروهای بی حس کننده پوست در ناحیه عمل استفاده می کند
مقدار کمی از یک ماده رادیواکتیو به نام ردیاب در نزدیکی تومور تزریق می شود. ردیاب گردش می کند و در غدد لنفاوی نگهبان تجمع می یابد. همچنین ممکن است رنگ آبی به شما تزریق شود که غدد لنفاوی را لکه دار می کند و دیدن آن را آسان تر می کند.
بیهوشی عمومی انجام می شود. بیهوشی عمومی دارویی است که بیمار را بیهوش می کند. این تضمین می کند که در طول عمل هیچ دردی احساس نمی کنید. یک پزشک آموزش دیده مخصوص به نام متخصص بیهوشی این دارو را می دهد.
هنگامی که شما بیهوش هستید، یک دوربین از منطقه عکس می گیرد. دوربین مکان نشانگر را که در گره نگهبان قرار گرفته است را پیدا کرده و ثبت می کند
گره برداشته شده و به آزمایشگاه فرستاده می شود و در آنجا از نظر سلول های سرطانی بررسی می شود. این قسمت از آزمایش به عنوان بیوپسی شناخته می شود.
در طی این روش، معمولاً تومور اصلی نیز برداشته میشود.
آیا برای آمادگی در آزمون باید کاری انجام دهم؟
احتمالاً باید چندین ساعت قبل از آزمایش ناشتا باشید (چیزی نخورید یا ننوشید). همچنین ممکن است لازم باشد قبل از انجام آزمایش، مصرف داروهای رقیق کننده خون مانند آسپرین را برای مدت معینی متوقف کنید. متخصص مراقبت های بهداشتی به شما خواهد گفت که چه زمانی مصرف دارو و سایر دستورالعمل های آماده سازی را متوقف کنید.
همچنین مطمئن شوید که شخصی دارید که شما را به خانه برساند. پس از بیدار شدن از این روش، ممکن است احساس گیجی و سردرگمی کنید.
آیا این آزمایش خطراتی دارد؟
ممکن است مقداری خونریزی، درد یا کبودی در محل بیوپسی داشته باشید. همچنین خطر عفونت کم است که با آنتی بیوتیک قابل درمان است. واکنش های آلرژیک به نشانگر نادر و معمولاً خفیف است.
در بیوپسی غدد لنفاوی نگهبان، قرار گرفتن در معرض اشعه بسیار کمی وجود دارد. اگرچه قرار گرفتن در معرض اشعه از ردیاب برای اکثر بزرگسالان بی خطر است، اما می تواند برای جنین مضر باشد. بنابراین اگر باردار هستید یا فکر می کنید ممکن است به متخصص مراقبت های بهداشتی خود اطلاع دهید.
این نتایج چه معنی ای می دهد؟
نتیجه می تواند مثبت یا منفی باشد.
اگر نتیجه مثبت باشد، به این معنی است که سرطان پیدا شده است که ممکن است به غدد لنفاوی مجاور و سایر اندام ها گسترش یافته باشد. پزشک ممکن است برداشتن و آزمایش غدد لنفاوی بیشتری را برای بررسی سلولهای سرطانی توصیه کند.
اگر نتایج منفی باشد، به این معنی است که سلول های سرطانی پیدا نشده اند و بعید است که سرطان گسترش یافته باشد. دیگر نیازی به برداشتن غدد لنفاوی نیست.اگر در مورد نتایج خود سؤالی دارید، لطفاً با متخصص مراقبت های بهداشتی خود مشورت کنید.
درمان لنف ادم چیست؟ سوال خود را از مرکز تصویربرداری جردن بپرسید.درمان لنف ادم چیست؟
آیا باید چیز دیگری در مورد بیوپسی غدد لنفاوی نگهبان بدانم؟
اگرچه بیوپسی غدد لنفاوی نگهبان عمدتاً در افراد مبتلا به سرطان سینه یا ملانوم استفاده می شود، استفاده از آنها برای سایر انواع سرطان از جمله:
سرطان روده بزرگ
سرطان معده
سرطان تیروئید
سرطان ریه سلول غیر کوچک
اطلاعات موجود در این سایت نباید به عنوان جایگزینی برای مراقبت های پزشکی یا توصیه یک متخصص پزشکی استفاده شود. اگر در مورد سلامت خود سوالی دارید با یک متخصص بهداشت صحبت کنید.
روش های درمانی
درمان لنف آدم چیست؟لنف ادم چگونه درمان می شود؟
روشی که در درمان ادم لنفاوی استفاده می شود، فیزیوتراپی پیچیده تخلیه است.
این درمان شامل ۴ روش مختلف است:
تخلیه لنفاوی دستی
فشرده سازی (باند و جوراب ساق بلند)
مراقبت از پوست
ورزش
تخلیه لنفاوی دستی
تکنیک دستکاری سیستم لنفاوی با دست برای اطمینان از جریان آزاد مایع مسدود شده و روش خاصی که با دست اعمال می شود. هدف آن برداشتن مایع لنفاوی از ناحیه ادماتیک و انتقال آن به غدد لنفاوی در نواحی کاری بدن است.
تخلیه لنفاوی دستی با اعمال فشار سبک به عروق لنفاوی سطحی درست زیر پوست انجام می شود. تخلیه لنفاوی دستی را نباید با سایر تکنیک های ماساژ درمانی که بر گردش خون تأثیر نمی گذارد، اشتباه گرفت. سایر تکنیک های ماساژ برای ادم لنفاوی مفید نیستند، اما می توانند مضر باشند.
باند فشاری
این یک بانداژ ویژه است که برای محافظت از اثربخشی سیستم لنفاوی فعال پس از تخلیه دستی لنفاوی استفاده می شود. در بانداژ، فشار باید از نوک بسیار متعادل تنظیم شود.
از باندهای کششی کوتاه و غیر کشسان و از روکش های پشمی برای تنظیم فشار استفاده می شود. وظیفه این بانداژها; برای جلوگیری از تجمع مجدد مایع لنفاوی در اندام آسیب دیده به دلیل اعمال فشار زیاد در حین فعال شدن عضلات و فشار کم در حالت استراحت.
استفاده از باندهای دیگر توصیه نمی شود زیرا برای لنف ادم بسیار مضر هستند.
جوراب های فشرده سازی
این ماده ای است که باید در طول پیگیری در پایان درمان پوشیده شود. با یک تکنیک بافتنی خاص با اندازه گیری های خاص برای هر فرد ساخته می شود. از آنجایی که تنظیم فشار بسیار مهم است، اندازه گیری باید به خوبی انجام شود.
درمان لنف ادم چیست؟سوال خود را از مرکز تصویربرداری جردن بپرسید.
مراقبت از پوست
در پوست های مبتلا به لنف ادم به دلیل خ
شک شدن پوست باید از مرطوب کننده هایی با pH ۵.۵ استفاده کرد. لازم است نظارت شود که آیا قارچ به طور مکرر در پوست چین خورده در ناحیه ادماتیک رخ می دهد یا خیر.
تمرینات لنف ادم
سرعت جریان مایع لنفاوی به فشار خارجی متناوب ارائه شده توسط عضلات اسکلتی بستگی دارد. بنابراین، فعالیت عضلانی برای کمک به تخلیه مایعات مورد نیاز است. ورزش باید با استفاده از بانداژ یا جوراب همراه باشد، از انجام تمرینات مقاومتی و وزنه برداری خودداری شود.
برنامه تمرین باید توسط فیزیوتراپیست تهیه شود که درمان را به طور خاص برای بیمار انجام می دهد. گرم کردن و پمپاژ کردن، تنفس و تمرینات کششی سبک باید در بیماران لنف ادم انجام شود.
در درمان سرطان سینه، بسته به تعداد غدد لنفاوی برداشته شده از زیر بغل با پستان، ممکن است لنف ادم در بازو ایجاد شود.
لنف ادم در یک نفر از هر چهار بیمار پس از درمان سرطان سینه رخ می دهد. علائم لنف ادم ابتدا در قسمت های بالایی دست و پا ظاهر می شود.
درمان لنف آدم چیست؟ افراد مبتلا به لنف ادم یا لنف ادم احتمالی باید از چه چیزی محافظت شوند؟
عفونت (بریدگی، تزریق، نیش حشرات، سوختگی)
افزایش وزن بیش از حد و رژیم غذایی نامتعادل
ورزش ناکافی یا بیش از حد
قرار دادن بازو در معرض گرمای شدید
بلند کردن سنگین
کار طولانی و خسته کننده بازو در وضعیت بالای سر
سفرهای طولانی مدت (مخصوصاً با هواپیما)
فشردن دست یا پای آسیب دیده (اندازه گیری فشار خون، ساعت تنگ، لباس تنگ)
به اینها توجه کنید!
مراقبت و محافظت از اندام های مبتلا به لنف ادم و لنف ادم از اهمیت بالایی برخوردار است. مواردی که بیمار برای ادامه موفقیت آمیز درمان پس از درمان باید به آنها توجه کند به شرح زیر است:
توجه ویژه باید به مراقبت و تمیز کردن اندام آسیب دیده یا در معرض خطر باشد.
پوست باید تمیز و کاملا خشک نگه داشته شود، هرگز مرطوب بماند. باید به مراقبت و انعطاف پذیری پوست توجه کرد و از مرطوب کننده هایی با محتوای روغن بسیار کم مانند کرم های بدون روغن، شیر بدن، لوسیون بدن برای آبرسانی استفاده کرد. برای جلوگیری از تعریق و رشد قارچ روی پوست در روزهای گرم باید از پودرهای ضد قارچ استفاده کرد.
هر نوع ضربه پوستی، نیش حشرات، بریدگی و سوختگی باید اجتناب شود. بازوی آسیب دیده نباید مانیکور یا تزریق شود. پینه روی پای آسیبدیده یا پای دیگر نباید بریده شود، بلکه باید با کرمهای نرمکننده محافظت شود. هنگام کوتاه کردن ناخن مراقب باشید که پوست آن را کوتاه نکنید. هرگز از تیغ استفاده نکنید، موهای زائد را باید با کمک ریش تراش از بین ببرید. هنگام کار در آشپزخانه یا باغ، برای محافظت از بریدگی باید از دستکش استفاده کرد.
باید به ایجاد آفتاب سوختگی توجه کرد، هنگام آفتاب گرفتن باید از محافظ با فاکتور حفاظتی بالا استفاده کرد و اندام را هرگز نباید به مدت طولانی در معرض نور خورشید قرار داد. لازم به ذکر است که جوراب های فشاری اغلب در برابر نور خورشید محافظت نمی کنند.
از انجام حرکات تکراری و شدید مانند هل دادن و کشیدن بازوی آسیب دیده و ورزش های سنگین و باربر باید خودداری شود. ایروبیک همچنین می تواند باعث ایجاد موقعیت های نامطلوب شود. ایده آل ترین ورزش برای این افراد شنا و شیرجه است. علاوه بر این، تمرینات آموخته شده پس از درمان باید به طور منظم برای اطمینان از گردش خون لنفاوی انجام شود.
سوتین، لباس زیر، سایر لباس ها و جواهرات نباید تنگ باشد. قرمزی ناشی از این لباس ها روی پوست ممکن است به این معنی باشد که گردش لنفاوی مسدود شده است. توصیه می شود یک بند شانه پهن و در صورت لزوم یک پد پنبه ای در جایی که بند با پوست تماس دارد قرار دهید. به همین ترتیب، فشار خون نباید از بازوی آسیب دیده اندازه گیری شود.
به دلیل افت فشار در طول پرواز باید از جوراب بازو و بانداژ فشاری استفاده شود. در صورت وجود تورم در بازو، برای فشار بهتر می توان از هر دو جوراب و بانداژ با هم استفاده کرد.
باید مراقب بود که هنگام خواب شبانه روی بازوی آسیب دیده دراز نکشید.
محدودیت های غذایی هیچ اثر شناخته شده ای بر لنف ادم ندارد. اگر فرد اضافه وزن ندارد، باید مرتب غذا بخورد، نمک زیاد مصرف نکند، اما هرگز نمک را قطع نکنید و آب فراوان بنوشید. پرهیز از اضافه وزن و پیروی از برنامه غذایی تهیه شده توسط پزشک یا متخصص در صورت اضافه وزن مفید است.
لباس های فشرده باید در تمام طول روز، از جمله در شب، پوشیده شوند. استفاده از جورابهای فشاری که بعد از درمان شروع میشود، بهخصوص در ۶ ماه اول، در روز و شب باید به طور منظم استفاده شود. اگر اندام خود به خود در شب منقبض شود، می توان جوراب فشاری را در شب برداشت. لباس های فشرده را می توان برای چند ساعت در مواقع خاص درآورد.
پس از پایان درمان باید حداقل ماهی یک بار با اندازه گیری دور اندام آسیب دیده بررسی شود و تغییرات مشاهده شده به درمانگر گزارش شود.
لباس های فشرده باید طبق دستورالعمل استفاده و تمیز شوند. در صورت هرگونه شکایت، بیش از حد یا فشار دادن، باید با درمانگر یا سازنده مشورت شود. لباس های فشرده نباید ناحیه خاصی را به صورت نوار سفت کنند و باعث قرمزی نشوند.
باید در نظر داشت که اگر اندام متورم به دلیل گردش ناکافی لنف با درمان طبیعی یا نزدیک به نرمال شود، در صورت عدم توجه به این وضعیت ممکن است عود کند. پیگیری و مراقبت باید بعد از متورم شدن بازو یا پا به دلیل ناکافی بودن سیستم لنفاوی با درمان طبیعی یا نزدیک به نرمال ادامه یابد.
بیوپسی غدد لنفاوی نگهبان چیست؟
بیوپسی غدد لنفاوی نگهبان آزمایشی است که سلولهای سرطانی را در غدد لنفاوی جستجو میکند. غدد لنفاوی بخشی از سیستم لنفاوی، شبکه ای از اندام ها و عروق هستند که به بدن در مبارزه با عفونت ها و سایر بیماری ها کمک می کنند. غدد لنفاوی در سرتاسر بدن وجود دارد، به عنوان مثال، زیر بغل، گردن، سینه، شکم و کشاله ران.
برخی از انواع سرطان، مانند سرطان سینه و ملانوما (خطرناک ترین شکل سرطان پوست)، می توانند از طریق سیستم لنفاوی پخش شوند. سرطان زمانی گسترش می یابد که سلول ها از تومور اصلی جدا شده و به سایر قسمت های بدن منتقل شوند. گره لنفاوی نگهبان اولین گره ای است که احتمال انتشار این سرطان ها در آن بیشتر است. معمولاً در نزدیکی تومور اصلی قرار دارد. گاهی اوقات بیش از یک غدد لنفاوی نگهبان وجود دارد.
بیوپسی غدد لنفاوی نگهبان می تواند نشان دهد که سرطان شما چقدر در حال گسترش است (متاستاز).
ام های جایگزین: بیوپسی غدد لنفاوی، بیوپسی غدد لنفاوی نگهبان و نقشه برداری
برای چه چیزی از آن استفاده می کنید؟
<بیوپسی غدد لنفاوی نگهبان برای تشخیص اینکه آیا سرطان اولیه از طریق سیستم لنفاوی گسترش یافته است یا خیر استفاده می شود. اغلب در افراد مبتلا به سرطان سینه یا ملانوما انجام می شود.
چرا به بیوپسی غدد لنفاوی نگهبان نیاز دارم؟
اگر سرطان سینه، ملانوم یا انواع خاصی از سرطان در شما تشخیص داده شده است، ممکن است به این آزمایش نیاز داشته باشید. این آزمایش می تواند نشان دهد که آیا سرطان شما در حال گسترش است یا خیر.
کاردرمانی بهار در کرج بر روی مشکل لنف ادم کار می کند. کاردرمانگران مرکز بهار تجربه کافی و لازم برای کار بر روی لنف ادم را دارند. همچنین با دستگاه ایرکامپرشن بر روی لنف ادم کار می شود. کاردرمانی بهار در کرج مجهز به دستگاه ایرکامپرشن برای درمان لنف می باشد.